Borduurforum
Image default
Vervoer en transport

De hoogte van je modelspoorbaan lay-out verhogen

Als je de hoogte van je baanlay-out wilt verhogen, kunt je een aantal methoden gebruiken. Ten eerste moet je de gewenste helling of hoogte maken. In dit geval kunt je ervoor kiezen om de spoorroute in meerdere niveaus te implementeren. Om de helling in te stellen, schakelt je de optie Weergave in en klikt je op Hoogtemarkeringen. Hiermee worden de hoogtemarkeringen op de uiteinden van het spoor getekend. Vervolgens moet je de track selecteren en vervolgens de juiste instelling kiezen.

De hoogte van de plint van je modelspoorbaan is een subjectieve beslissing. Het hangt af van de lay-outgrootte en van de beperkingen van de ruimte. De hoogte moet laag genoeg zijn om je in staat te stellen het verste spoor te bereiken zonder voorover te hoeven leunen. Maar hoog genoeg dat je comfortabel onder de rail door kunt. De hoogte is ook afhankelijk van de positie van de operator. De hoogte van de plint moet hoog genoeg zijn om comfortabel te kunnen worden bereikt wanneer je op de trein stapt.

Je kunt er ook voor kiezen om de hoogte van je plint te verhogen. De meeste modelspooringenieurs raden aan dat de hoogte van je lay-out tussen 42 ‘en 52” moet liggen. Deze hoogte zorgt voor een goede balans tussen hoogte en ruimte. De plint moet laag genoeg zijn zodat je onder de baan kunt komen, maar hoog genoeg om comfortabel toegang te krijgen tot de baan eronder. Vergeet niet dat je op de plint gaat staan dus houd hier rekening mee bij het kiezen van de hoogte.

Om de hoogte van je plint te verhogen, moet je ervoor zorgen dat de hoogte laag genoeg is om de trein comfortabel op afstand te kunnen bedienen. Dit helpt je te voorkomen dat je een gevaarlijke situatie creëert waarin passerende goederentreinen het perron oprijden. Daarnaast kun je ook de hoogte van de plint verhogen door een schuimondervloer te gebruiken in plaats van de rail. De juiste oplossing voor het hoogteprobleem vind je bij Woodland Scenics.

Bij het bouwen van een modelspoorbaan is het cruciaal om rekening te houden met de hoogte van de plint. Het is belangrijk om de plinten zo hoog mogelijk te bouwen, omdat dit het gemakkelijker te bedienen maakt. Naast de plint moet je ook letten op de afstanden tussen de niveaus van je baan. Een hogere hoogte zal resulteren in moeilijker te lopen op de baan. Het is ook cruciaal om rekening te houden met de veiligheid van passerende vracht.

Als je een modelspoorbaan bouwt in een ruimte waar je beperkte ruimte heeft, moet je de juiste plinthoogte kiezen. De hoogte van de plint is geen gemakkelijke keuze, omdat het een persoonlijke voorkeur is. Je kan de hoogte van de plinten echter ook voor andere doeleinden gebruiken. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de hoogtes van de plinten. Je moet overwegen of je zich comfortabel voelt bij het bedienen van de spoorweg in een gebied met lage plafonds.

Meer lezen? Ontdek onze modeltreinbaan blog op: Mitropa.nl