Borduurforum
Image default
Zakelijk

ERP voor machinebouw

Ontdek hier welke kenmerken een ERP-software voor de machinebouw moet hebben. 

De huidige markt voor bedrijfssoftware is zeer divers. Op deze manier kan een geschikt ERP-system  op de markt worden gevonden voor bedrijven van elke omvang en branche-affiliatie. De specifieke eisen die een bedrijf stelt aan een adequaat systeem zijn direct gerelateerd aan zijn branche. In het volgende willen we daarom in detail ingaan op enkele belangrijke functies en eigenschappen van AN ERP-software voor de machinebouw en laten zien waar bedrijven op moeten letten bij het zoeken naar ERP. 

ERP voor werktuigbouwkunde 

Een ERP-software wordt gebruikt voor enterprise resource planning; naar Duitse business resource planning. Dit is de fundamentele taak van elk bedrijf om alle beschikbare middelen zo efficiënt en doelgericht mogelijk in te zetten in het bedrijf. Binnen het ERP-systeem kunnen alle bedrijfsspecifieke processen digitaal in kaart worden gebracht. Op deze manier ontstaat een uitgebreid, softwarematig beeld van het gehele bedrijf met al zijn processen. Binnen de software kunnen al deze processen vervolgens zowel worden beheerd als geoptimaliseerd. De belangrijkste modules van ERP-software zijn inkoop, productie, magazijnbeheer, onderhoud en installatie, wereldwijd bedrijfsbeheer, human resources, financiën, documentbeheer, klantrelatiebeheer en business intelligence (BI). Als alternatief kunnen ook afzonderlijke systemen worden gebruikt voor deze toepassingsgebieden. In principe kan een ERP software voor machinebouw al deze toepassingsgebieden ook omvatten. Daarnaast spelen echter ook andere eigenschappen een rol, die hieronder nader zullen worden onderzocht. 

Projectmanagement in de machinebouw 

Vooral in industrieën zoals de machinebouw zijn klantorders vaak erg complex. Om deze reden is vaak een bijbehorende projectmanagementmodule vereist, die ze in hun geheel in kaart kan brengen. Een projectmanagementmodule stelt verschillende actoren in het bedrijf in staat om aan het project te werken. Dit zorgt er ook voor dat de voortgang van het project in het oog kan worden gehouden en problemen snel kunnen worden opgelost. Ook het budget van individuele projecten kan via het ERP-systeem in beeld worden gehouden. 

Computer aided design -CAD 

Computer Aided Design (kortweg CAD) speelt een belangrijke rol in de machinebouw. In de regel wordt afzonderlijke software gebruikt voor computerondersteund ontwerp. Als dit echter gekoppeld wordt aan het ERP-systeem, kunnen de doorlooptijden binnen de processen aanzienlijk worden verkort. Fouten worden ook voorkomen door handmatige gegevensoverdracht. Branchespecifieke ERP-software voor werktuigbouwkunde maakt meestal een koppeling met de meest voorkomende CAD-programma’s op de markt mogelijk. Toch moeten bedrijven er bij het selecteren van een geschikt ERP-systeem voor zorgen dat het kan worden gekoppeld aan het betreffende CAD-programma dat in hun eigen bedrijf in gebruik is. 

Industriële automatisering met ERP

Over het algemeen kan worden gezegd dat het gebruik van ERP-software werktuigbouwkundige bedrijven  sterk kan ondersteunen in de industriële automatisering. ERP-software kan bedrijven in deze branche helpen om tal van processen te automatiseren. Deze variëren van administratief niveau tot productie. Passende automatisering maakt personeel vrij. Dit geeft medewerkers extra capaciteiten om meer gerichte taken op zich te nemen. Machinebouwbedrijven die op zoek zijn naar geschikte ERP-software moeten er rekening mee houden dat het systeem indien mogelijk moet kunnen worden aangesloten op alle oplossingen die al in gebruik zijn. Dit is de enige manier om het volledige potentieel van ERP-software in de praktijk te ontvouwen.