Borduurforum
Image default
Gezondheid

Snoezel ruimte

Een snoezel ruimte is een speciaal ontworpen ruimte die is bedoeld om mensen met een beperking, zoals autisme of geheugenverlies, te helpen ontspannen en te stimuleren. Deze ruimtes zijn vaak gevuld met verschillende sensoriële elementen, zoals licht, geluid, geuren en texturen. In deze tekst zullen we ingaan op de geschiedenis van snoezel ruimtes, de voordelen van snoezel ruimtes en hoe een snoezel ruimte kan worden ingericht.

 

Geschiedenis van snoezelruimtes

Snoezel ruimtes zijn ontstaan in de jaren 1970 in Nederland. De eerste snoezelruimte werd ontwikkeld door twee Nederlandse therapeuten, Jan Hulsegge en Ad Verheul, voor kinderen met autisme. Het doel van de ruimte was om kinderen te helpen ontspannen en te stimuleren door middel van sensoriële elementen. De term “snoezelen” is afgeleid van het Nederlandse woord “snuffelen”, wat betekent dat iemand zich vermaakt met de sensoriële elementen in de ruimte.

 

Voordelen van snoezelruimtes

Snoezel ruimtes bieden veel voordelen voor mensen met een beperking, zoals autisme of geheugenverlies. De sensoriële elementen in de ruimte kunnen helpen bij het verminderen van angst, stress en prikkelbaarheid. Snoezel ruimtes kunnen ook helpen bij het verbeteren van de communicatie- en sociale vaardigheden, en het verhogen van de zelfredzaamheid. Bovendien, snoezel ruimtes kunnen ook worden gebruikt voor ontspanning en recreatie, waardoor ze een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.

Hoe een snoezel ruimte kan worden ingericht

Een snoezel ruimte kan worden ingericht met verschillende sensoriële elementen, zoals licht, geluid, geuren en texturen. Licht kan worden gebruikt om verschillende sferen te creëren, zoals een rustige of opgewekte sfeer. Geluid kan worden gebruikt om muziek af te spelen of om natuurgeluiden af te spelen. Geuren kunnen worden gebruikt om een aangename of rustgevende sfeer te creëren. Texturen kunnen worden gebruikt om verschillende oppervlakken te creëren, zoals zachte of ruwe oppervlakken.

https://www.health2work.nl/producten/zorg/inrichting/snoezelen