Borduurforum
Image default
Gezondheid

AED-defibrillator: wat is het en waarom is het belangrijk?

Een AED-defibrillator is een apparaat dat wordt gebruikt om een elektrische schok aan het hart toe te dienen bij een persoon die een hartstilstand heeft. Het is een van de belangrijkste instrumenten bij het redden van levens in noodsituaties. In deze blog zullen we bespreken wat het is en waarom het zo belangrijk is om er een bij de hand te hebben.

 

Wat is een AED-defibrillator?

Een AED-defibrillator is een draagbaar apparaat dat automatisch kan detecteren of iemand een hartritmestoornis heeft. Als dit gedetecteerd wordt, is een behandeling met een elektrische schok vereist. De AED zorgt er dan door middel van die schok voor dat het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. De AED is zeer gebruiksvriendelijk en geeft stap-voor-stap instructies voor het gebruik ervan. Je kunt het apparaat dus zelfs gebruiken als je geen medische kennis hebt. Je gebruikt de AED door stickers te plakken op de borst van de persoon die geholpen moet worden. In deze stickers zitten elektroden die aan de AED verbonden zitten, waardoor er dus een schok gegeven kan worden.

 

Waarom is het belangrijk om een AED-defibrillator bij de hand te hebben?

Een hartstilstand kan op elk moment en op elke plaats optreden. Het bij de hand hebben van een AED kan het verschil maken tussen leven en dood. Wanneer iemand een hartstilstand heeft, telt elke seconde. Het is daarom belangrijk om snel te handelen en zo snel mogelijk een AED te gebruiken om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Tegenwoordig zijn er in Nederland op steeds meer openbare plekken AED-defibrillatoren beschikbaar. In veel winkelcentra en sportclubs zie je ze al hangen. Het is ook mogelijk om een aan te schaffen voor thuis of op het werk. Je hebt hiervoor verschillende soorten. Een voorbeeld hiervan is de Defibtech lifeline AED.

https://www.vipermedical.nl/eerste-hulp/aed-defibrillators/