Borduurforum
Image default
Gezondheid

Melatonine bij kinderen

Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de slaap-waakcyclus. Het kan ook worden ingenomen als supplement om te helpen bij slaapproblemen, zowel bij volwassenen als kinderen. In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van melatonine bij kinderen.

 

Waarom gebruiken kinderen melatonine?

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij kinderen, vooral bij jonge kinderen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals een onregelmatig slaapschema, angstgevoelens of slaapstoornissen zoals slaapapneu. In sommige gevallen kan het gebruik van melatonine helpen om de slaapproblemen van kinderen te verminderen.

Melatonine kan worden voorgeschreven door een arts als er een diagnose is gesteld van een slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld het Delayed Sleep Phase Syndrome. Het kan ook worden gebruikt als een tijdelijke oplossing voor slaapproblemen die het gevolg zijn van stressvolle situaties, zoals een verandering van de omgeving, jetlag of een examenperiode.

 

Hoe wordt melatonine bij kinderen gebruikt?

Melatonine is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en vloeibare vormen. Het is belangrijk om het supplement alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts en de aanbevolen dosering te volgen. Het is ook belangrijk om het supplement op het juiste moment in te nemen om het slaap-waakritme van het kind niet te verstoren. Bij kinderen wordt meestal een lagere dosis voorgeschreven dan bij volwassenen. De dosering kan variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind en de ernst van de slaapproblemen. Een arts zal ook de duur van het gebruik van het supplement bepalen.

Wat zijn de bijwerkingen van melatonine bij kinderen?

Melatonine is over het algemeen veilig voor kinderen wanneer het wordt voorgeschreven door een arts en in de aanbevolen dosering wordt gebruikt. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen optreden, zoals slaperigheid overdag, duizeligheid, hoofdpijn, maagklachten en nachtmerries.

 

https://www.bachbloesemmix.nl/blog/melatonine-of-bachbloesems-voor-je-kind