Borduurforum
Image default
Gezondheid

De duim brace: Wat is het en waar dient het voor?

Een duim brace is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de duim te ondersteunen en te stabiliseren. Dit kan nodig zijn bij verschillende aandoeningen zoals artritis, verstuikingen of andere verwondingen aan de duim. In deze tekst zullen we wat dieper ingaan op wat een duim brace is, waarvoor het gebruikt wordt en hoe het werkt.

 

Wat is een duim brace? 

Een duim brace is een orthopedisch hulpmiddel dat rondom de duim wordt gedragen. Het is gemaakt van stevig materiaal zoals kunststof, neopreen of metaal, en kan bevestigd worden met klittenband, riempjes of andere bevestigingsmiddelen. De brace biedt steun en stabiliteit aan de duim, waardoor het kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing.

 

Waarvoor wordt een duim brace gebruikt?

Een duim brace wordt vaak gebruikt bij aandoeningen zoals artritis, tendinitis, verstuikingen en andere blessures aan de duim. Het kan ook worden voorgeschreven na een operatie aan de duim om de genezing te bevorderen. De brace kan helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de grip en het voorkomen van verdere schade aan de duim.

 

Hoe werkt een duim brace?

Een duim brace werkt door de duim te ondersteunen en te stabiliseren. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, afhankelijk van het type brace dat wordt gebruikt. Sommige braces hebben bijvoorbeeld een metalen spalk die langs de zijkant van de duim loopt om de duim te stabiliseren en te voorkomen dat het beweegt. Andere braces hebben een elastische band die rond de duim en de pols loopt om de duim te ondersteunen en te comprimeren.

Het is belangrijk om de brace op de juiste manier te dragen om maximale voordelen te behalen. De brace moet stevig worden bevestigd, maar niet zo strak dat het de bloedstroom naar de duim beperkt. Het is ook belangrijk om de brace niet te lang te dragen, omdat het de spieren en pezen in de duim kan verzwakken als het te langdurig wordt gebruikt.

 

 

https://www.vipermedical.nl/mobiliteit-revalidatie/braces/duimbraces/