Borduurforum
Image default
Meubels

Waar je rekening mee moeten houden bij isolatie van je muren

Het installeren van minerale wol isolatie is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je huis warm is. Bovendien is isolatie ook de beste methode om je huis energiezuinig te maken. Je moet alle delen van je huis isoleren, inclusief fundering, vloer, dak en muur. Het isoleren van de bestaande muur kan een kleine uitdaging zijn. Je kunt zelf kiezen of je de binnen- of buitenmuur wilt isoleren. De methode die wordt gebruikt om de binnen- en buitenmuur te isoleren, is anders. Na het bepalen van de te isoleren wand kun je het isolatiemateriaal kiezen. Je kunt kiezen voor wandpanelen van hout, maar je kunt ook de hele muur isoleren. Zorg ervoor dat je het isolatiemateriaal met een hogere R-waarde kiest. Als laatste kun je de beste methode kiezen om te isoleren. Hier zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden voordat je muurisolatie installeert.

Buiten- en binnenmuur isoleren

Je kunt EPS isolatie aan je muur toevoegen om de binnentemperatuur in de winter altijd warm te houden. Je vraagt je misschien af ​​wanneer het juiste moment is om muurisolatie aan te brengen. Wanneer je je zolder hebt geïsoleerd en je woning is in de winter nog koud, dan moet je zo snel mogelijk muurisolatie aanbrengen. Als je de buitenmuur wilt isoleren, kun je losse cellulose of glasvezel gebruiken. Dit project is complex. Je moet dus een professionele aannemer inhuren om het te doen. De vakmensen kunnen meerdere gaten in de muur maken om spouwisolatie aan te brengen. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, aangezien de gaten kunnen worden verborgen. Daarnaast kun je, als je de binnenmuur wilt isoleren, kiezen voor het injecteren van spuitschuim isolatie. Als je de muur zelf wilt isoleren, kun je mat- en rolisolatie gebruiken.

Het type isolatie kiezen

De beste isolatiematerialen voor je muur zijn minerale wol, schapenwol en glasvezel. De meeste huizen gebruiken glasvezel omdat dit goedkoper is dan andere isolatiematerialen. Wees voorzichtig bij het installeren van dit materiaal. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt, want minerale wol en glasvezel kunnen je huid irriteren. Goede kleding, bril en maskers zijn essentiële dingen om te gebruiken. Je kunt de matten trimmen op basis van de juiste maat. Aangezien je in een koud klimaat leeft, moet je geen folie of papier gebruiken om condensatie te voorkomen. Bovendien moet je voor muurisolatie geen glasvezel rol kiezen.

De voordelen van het isoleren van je muur

Of je nu besluit om de buiten- of binnenmuur te isoleren, dit project kan je heel wat voordelen opleveren. Het belangrijkste voordeel van isolatie is het verbeteren van het thermisch comfort in de winter. De temperatuur in je huis zal altijd aangenaam zijn. In de zomer voel je je koeler en in de winter warmer. De isolatie kan warmteverlies voorkomen. Het kan dus de warmte die door de centrale verwarming wordt geproduceerd optimaliseren. De isolatie zorgt er ook voor dat de koude lucht je huis niet binnenkomt. Omdat het gebruik van een verwarmingssysteem wordt verminderd, kun je de energierekening verlagen. De isolatie kan ook condensatie en vocht in je huis verminderen. Dit komt doordat de isolatie de warmte overdrachtsnelheid vertraagt. Omdat de buitenmuur warmer is, helpt het je om condensatie te verminderen. Het resultaat is dat je een betere kwaliteit binnenlucht hebt.