Borduurforum
Image default
Onderwijs

Met de hele school de planken op

Onverwachte talenten

Leerlingen zien elkaar elke dag: in de schoolplanken, op het schoolplein, in de gymles. Ze denken daarmee dat ze een goed beeld van elkaar hebben. En dat terwijl ze natuurlijk helemaal niet álles van elkaar weten. Dus hoe leuk is het om een setting te creëren waarin de leerlingen elkaar weer eens met een hele andere ogen kunnen bekijken? Dat is een van de superleuke effecten van het maken van een voorstelling met de hele klas of zelfs met de hele school. Zonder uitzondering komen er dan talenten naar voren waarvan niemand wist dat de leerlingen ze hadden. Drie disciplines die zich supergoed lenen voor het maken van een voorstelling met de hele school zijn theater, dans en circus.

Theatervoorstelling

Het leuke aan theater is dat je echt even iemand anders kunt zijn. Je zet een andere pet op. Figuurlijk, maar soms ook letterlijk. Of een gek hoedje! Even iemand anders mogen zijn, kan best een verademing zijn in een omgeving waarin de rollen normaal gesproken toch behoorlijk strak verdeeld zijn. Tijdens een theaterworkshop bereiden de leerlingen zich voor. Repeteren, repeteren, repeteren en dan … showtime!

Dansvoorstelling

Het mooie aan dansen is dat je echt even helemaal niet met je hoofd bezig hoeft te zijn. Hierdoor kan dat stuk van de hersenen dat normaal gesproken overuren draait op school even uitrusten en kunnen de leerlingen zich helemaal focussen op de mogelijkheden van hun lichaam. Wie heeft de coolste moves? Wie blijkt een ware danser of danseres? Tijdens de dansworkshop komt het talent in de klas in een mum van tijd bovendrijven. En wat blijkt? Iedereen kan al dansen! En na de workshop alleen nog maar beter. Een prima basis om het podium op te stappen.

Circusvoorstelling

Een circusvoorstelling brengt eigenlijk heel veel disciplines samen: dans, theater en de ongelofelijkste circuskunsten. Zo zit er voor alle leerlingen wel iets tussen dat aansluit bij hun talenten: de één houdt in opperste concentratie drie ballen in de lucht, terwijl de ander lekker de clown uithangt. En wie danst daar nou over het koord?

https://www.grotebroer.nl