Borduurforum
Image default
Onderwijs

Wat ga je studeren?

Het maken van een studiekeuze is voor de één een makkie en voor de ander een verschrikkelijke taak. Er zijn altijd wel een paar leerlingen die al van jongs af aan weten wat ze willen worden, maar toch verandert dit vaak voor de vele andere in de klas. Juist hierdoor is het zo belangrijk dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan dit onderwerp op middelbare scholen. Hoewel dit normaal gesproken een taak is voor de decaan, komt ook steeds vaker een studiekeuze adviesbureau hier aan te pas. Op deze manier kan er per kind specifiek gekeken worden waardoor er niks ontbreekt. 

Wat is je droom 

Het liefst wilt iedereen zijn of haar droom na volgen maar in werkelijkheid gaat dit vaak niet. Hierdoor is het altijd fijn als je hulp bij studiekeuze kan krijgen. Met deze hulp kan je realistisch kijken naar je droom en naar de mogelijkheden die er eventueel wel zijn.  

Vaak zie je een aantal leerlingen in de klas die zeggen dat ze ‘rijk’ willen worden. Juist bij deze leerlingen is het moeilijk om door te dringen hoe belangrijk het maken van de studiekeuze is. Iedereen wilt namelijk ‘rijk’ worden zonder er iets voor te doen, maar zo werkt het nou eenmaal niet. 

Hoe pak je het aan? 

Wanneer de decaan in de klas langs komt weet je vaak al hoelaat het is. Ze gaat je uitleggen wat de mogelijkheden zijn en wat je moet doen om erachter te komen wat je later wilt worden. Hoewel deze hulp heel handig is, is het ook verstandig om zelf wat onderzoek te doen.  

 

Als je al een lijstje hebt met studies die je leuk vind, kan je deze inhoudelijk verder onderzoeken. Schrijf de punten op die je leuk vind en de punten die je minder leuk vind. 

Het is niet alles of niets 

De leeftijd waarop er een studiekeuze gemaakt moet worden, is ook een leeftijd waarin er heel wat hormonen de baas spelen. Hierdoor worden bepaalde onderwerpen belangrijker, enger of groter gemaakt dan het daadwerkelijk is. Natuurlijk is het belangrijk dat je een studiekeuze maakt, maar je moet niet denken dat het het einde van de wereld is, als het uiteindelijk toch niet zo leuk is als je had verwacht. Het is namelijk altijd nog mogelijk om over te stappen. Dit kan binnen één jaar maar ook over 20 jaar wanneer je zin hebt in iets anders.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/