Borduurforum
Image default
Electronica en Computers

De ontwikkeling van kleiduifschieten

Kleiduifschieten is een sport die wordt gespeeld op een groot en open veld, vaak buiten de bebouwde kom. Hier is het de bedoeling om met een hagelgeweer vliegende schijven kapot te proberen te schieten. Het is eigenlijk het nabootsen van de jacht op hoenders, eenden, duiven, hazen en konijnen. De afgelopen jaren is kleiduifschieten doorontwikkeld naar allerlei andere vormen, zoals laser kleiduifschieten. Hierbij doe je eigenlijk dezelfde activiteit als bij kleiduifschieten, maar wordt dit uitgevoerd met een lasergeweer in plaats van een hagelgeweer. Bij een hagelgeweer is het geweer gevuld met hagelpatronen. Hoewel ze bij activiteiten anders dan kleiduifschieten ook wel eens gevuld worden met gladde loop patronen of andere voorwerpen of substanties.

De oorsprong van kleiduifschieten

Kleiduifschieten is in eerste instantie voortgekomen uit de jacht en werd dan ook beoefend door mensen die vaak wat meer bedeeld waren. Deze konden hiermee buiten het daadwerkelijke jachtseizoen nog steeds de schietvaardigheid behouden. In 1822 zijn de eerste gevallen van kleiduifschieten voorgekomen in de geschiedenisboeken. Het werd toendertijd gezien als een extraatje als afsluiting van de jacht en als een vorm van oefening. Toentertijd ging het er anders aan toe dan nu. In die tijd werden er manden gevuld met dieren (bijvoorbeeld duiven) aan beide zijden van het speelveld gezet. Deze werden vervolgens losgelaten  en op commando werden deze vervolgens doodgeschoten. In Noord-Amerika is door het spelen van deze sport de duif zelf een tijdje bijna uitgeroeid geweest.

 

De ontwikkeling van kleiduiven

Later werden de daadwerkelijke dieren dus vervangen door een diervriendelijkere vorm, namelijk schijven gemaakt van klei of andere materialen. Zo kan het gemaakt zijn van geperst composiet van zand. Vroeger werd bitumen gebruikt. Van deze schoten bestaan verschillende vormen en deze worden mechanisch weggeworpen, waarna de schutter met het hagelgeweer gevuld met hagelpatronen op de schijf begint te schieten. In Nederland zijn veel verschillende verenigingen die deze sport beoefenen. Deze vallen allemaal onder de nationale bond genaamd de KNSA. (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie).