Borduurforum
Image default
Dienstverlening

Scheiden zonder zorgen

Jullie hebben je best gedaan maar alle pogingen ten spijt is het niet gelukt om jullie huwelijk te redden en is een scheiding onvermijdelijk geworden.

Maar wat nu? Wat moet er geregeld worden, en vooral hoe?

Mediation

Meestal gaat een stel niet uit elkaar omdat ze zo goed met elkaar kunnen opschieten natuurlijk, maar toch zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Scheidingsmediation kan hierbij helpen en wellicht wat zorgen verminderen. Een onafhankelijke partij, die geen baat heeft bij oordelen of partij kiezen, bij de gesprekken betrekken geeft rust en duidelijkheid.

Kinderen

Voor stellen met kinderen is dit vaak waarom scheiden zonder zorgen een lastige zaak is. Voor de kinderen is een scheiding natuurlijk nooit een pretje, maar het leed kan wel wat verlicht worden door ze duidelijkheid te bieden en te laten zien dat beide ouders er nog steeds voor ze zullen zijn. In gesprek blijven met je ex-partner is dan ook hier de enige weg om alles in goede banen te kunnen leiden. Tijdens het maken van een ouderschapsplan worden jullie wensen vertaald in duidelijke taal. De afspraken staan op papier en bieden zo voor iedereen, ook de kinderen, houvast in een moeilijke tijd.

Financiën

Scheiden heeft meestal invloed op de financiële situatie van beide partners. Plotseling is er bijvoorbeeld maar één inkomen waar van rondgekomen moet worden. Ook het bezitten van een gezamenlijke koopwoning kan de nodige problemen met zich meebrengen. Indien mogelijk kan de ene partner de andere uitkopen maar als dit niet lukt, dan zal het huis verkocht moeten worden. Bij overwaarde lijkt dit niet rampzalig, maar het kan nog aardig wat voeten in de aarde hebben om snel andere woonruimte te vinden. Bij een restschuld wordt het plaatje nog gecompliceerder. Om deze redenen is het belangrijk om goed financieel advies in te winnen, er zijn wellicht nog andere mogelijkheden om ongeschonden uit een dergelijke situatie te komen.

 

Conclusie

Wanneer jij en je partner gaan scheiden is het zaak om te proberen je emoties niet in de weg te laten staan van de beslissingen die jullie moeten gaan nemen. Wees niet te trots om hierbij hulp in te roepen. Net zoals een huwelijk behoeft een scheiding veel aandacht om daarna allebei weer op een prettige manier verder te kunnen gaan met jullie eigen leven.