Borduurforum
Image default
Dienstverlening

Wat als de elektra in huis uitvalt?

Wanneer er iets van elektra kapot gaat in huis, dan heeft dit meestal meteen een groot effect op de bewoner van het huis. We zijn namelijk erg afhankelijk geworden van elektra. Als we ‘s ochtends opstaan gebruiken we elektrische apparaten om ons ontbijt te maken, sommige wc’s gebruiken elektra om door te spoelen, we gebruiken licht wanneer het donker is en we gaan graag de deur uit met een opgeladen telefoon. Zoals te lezen aan deze voorbeelden bestaat een groot deel van onze dag uit het gebruik van elektrische hulpmiddelen. Wanneer er iets kapot is, is het dan ook mogelijk om bijvoorbeeld een elektricien in Utrecht met spoed te laten komen. Zo zit je nooit te lang zonder stroom wanneer er problemen zijn.

Veiligheid staat voorop

Naast dat het vervelend is dat er iets uitvalt blijft het toch het belangrijkste dat er veilig met elektra wordt omgegaan. Er staat veel spanning op het stroomnet en wanneer hier niet goed mee omgegaan wordt kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zo is het belangrijk dat ieder huis een aardlekschakelaar heeft. Dit is een schakelaar die ervoor zorgt dat wanneer er stroom weglekt van het net in huis, dat er dan een groep of de volledige elektra in het huis wordt afgesloten. Wanneer er namelijk stroom weglekt kan dit betekenen dat iemand bijvoorbeeld onder stroom staat of dat er kortsluiting is in huis. 

Hoe werken groepen?

Zoals eerder beschreven kan het ook zijn dat er een groep uitvalt in huis in plaats van de hele elektra. Dit is precies waarom er groepen voor elektra bestaan. Wanneer er bijvoorbeeld in de keuken kortsluiting is, dan valt alleen de groep met elektra voor de keuken uit. Zo wordt voorkomen dat het huis meteen helemaal wordt afgesloten van het stroomnet. Daarnaast voorkomt het overbelasting. Op een groep kan altijd maar een bepaalde belasting van stroom zitten. Zo blijft het veilig om elektrische apparaten te gebruiken.